Motiveleştiremediklerimizden misiniz?
07:01:00
Motive olmanın en net cümlesi ''asla vazgeçme'' bana göre. İnsanız ve yaşamımız boyunca bir çok mücadele vermek zorundayız. Bu zorlu mücadeleler sırasında hepimiz çöküşler yaşamaktayız. Bazı anlar toparlanmakta güçlük çekip pes etme yoluna gireriz.Ne istediğimizi bilmek, kimin etkisi veya yaşamı gerçek anlamda yaşanabilir kılan etmenlerin neler olduğunu fark etmek bizim elimizdedir. Size yön veren düşüncelerin, zorlukların ve tükenmişliğe iten olguların yoluna girmeden en hafif hasarla sıyrılabilirsiniz. Tek yapmanız gereken en kötü anda dahi pozitif düşünebilmek. '' Evet ben bunun üstesinden gelebilirim'' diyerek kendinizi bilinç altınıza gerekli sinyali göndermiş olursunuz. Verdiğiniz komutu algılayan bilinç altı, yaşadığınız sorunlu bölgeyi bulup oranın çözüm üretmesi gerektiğini kabullenir ve beyin gücünüz yaşadığınız soruna daha ılımlı ve çözüm getirebilecek bulgular sergiler. Buda aklın bir oyunu. Hayatınızı siz şekillendirir, siz yön verirsiniz.
Kardeşim sen düşünceden ibaretsin
Geriye kalan et ve kemiksin
Gül düşünürsün gülistan olursun
Diken düşünürsün dikenlik olursun
Mevlana
İdil TÜRKMENOĞLU'nun ''Pozitif Yönetim'' adlı kitabında bu konuyla ilgili söylediği '' başarılı insanlar olumsuz olayların anlık olduğunu ve biteceğini bilirler, hayatlarındaki sürekliliğine inanmazlar''. Yani düşünce yapımız ve bu sayede hayatımıza kattığımız değerler bütünüdür ''Pozitiflik'' diyebiliriz. Buraya kadar ''Pozitif Düşünmeyi'' hayattaki genellemesiyle ele aldık.
Peki ya iş yaşantısında pozitif olma ?
İş yaşamımızın verdiği yük, sorunlar ve sorumluluklar hayatımızın tamamında yer etmekte neredeyse. Hatta bu iş hayatında yaşanmışlıklar hayatınızın sosyal tarafını da etkilemektedir ve kıldığı sosyal azınlığı en minimum seviyesine indirmektedir. En basit örneği hemen hemen hepimizin yaşamış olduğu, iş ortamında ki herhangi bir olayı takıntı haline getirmek, algınızı kapatır ve evinize geldiğinizde ailenizle kendinize ayırmanız gereken sürenin işinizin ele geçirmesine izin verirsiniz. İnsanları tükenmişliğe iten stresin, çatışmanın ve normların üstünlüğünü kabul etmek demek, yapılacak ve yapılan doğruları da silecektir.
İş yerinizde nasıl pozitif bir ortam oluşturmak isterdiniz desem bu cevaba çok ilginç yanıtlar alabileceğimi ve bu ilginç yanıtlarında sizin aslında gerçekten yaşamak istediğiniz iş hayatınızı yansıttığını düşüneceğim. Mesela işler o kadar yoğun olmasa, az biraz şöyle öğle yemeğinden sonra kestirebileceğimiz bir yer olsa, 15 dakikalık ihtiyaç aralarında kahvemizi alıp mola arkadaşınızla dedikodunun dibini sıyırsanız ve o vakit olsa size akşam iş çıkışı, şimdiki düşüncemin erkeklerin çok hoşuna gideceğini düşünüyorum; işten bunaldığınız an haydii kanka gel pesss atalım diyebilecekleri bir ortam, kadınlar için offf bunaldım masa resmen mapushane görevi görmeye başladı 2-3 saat bir alışveriş iyi gelirdi diyebilecekleri.. Uçuyorum biliyorum naptınnn sen böyle çalışma ortamımı olur bu iş hayatına aykırı biz deli gibi çalışmalıyız nefes almadan diyorsunuz biliyorum.
Çalışın öyleyse!
Şaka şaka sakin olun ve elinizdeki kalemliği yerine bırakın. Aslında bu kendinizi ve üstlerinizin sizi motive etme yoluna girebilecekleri uçuk kaçık olabilitesi mümkün ama biz oldurtmamak için elimizden geleni yaparız diyebilecekleri bir kaç küçük şey. Ama sizin hayalinizdeki iş ortamı! Belki bu imkanlar size arada sırada kimi zaman bazı bazı sağlansa çok başarılı olursunuz değil mi? Çünkü motive olmuşsunuzdur, kendinize vakit ayırdığınızı hissediyorsunuzdur, gülümsüyorsunuzdur, önünüze gelen sorunlarla ''evet şimdi senden nasıl kurtulabiliriz'' diye sakince ve sağlıklı bir şekilde düşünüyorsunuzdur. Hayal edin, hayal etmek zor değil. Başarı her zaman hayal kurarak şekillenir bunu söyler bunu bilirim. Hemen hemen her şirket kendine çalışan motivasyonunu arttırma üzerine bir strateji geliştirmiştir. Kimi güzel tatlış çalışma arkadaşlarınızla birlikte yapabileceğiniz etkinlikler, kimi de çalışan bağlılığı arttırmak üzere verilen şahsi motiveler (yaptığınız işte edindiğiniz başarının devamlılığının sürmesi adına) veya aileniz ve sizin için çalıştığınız kurumun size çeşitli alanlarda ve yerlerde sağladığı minik çaplı şeyler.
KİGEM, bir şirketteki memnuniyetsizlikleri 7 maddede şöyle sıralamış;
KİGEM, motivasyon ve başarı için 50 taktiği şöyle sıralamış;
KİGEM, bir şirketteki memnuniyetsizlikleri 7 maddede şöyle sıralamış;
- Gereksiz şirket kuralları.
- Aşırı denetim.
- Çalışma arkadaşları ve yöneticilerle ilişkilerindeki aksaklıklar.
- Uygun olmayan çalışma koşulları.
- Düşük ücret.
- Çalışanın hakkettiği ünvanı elde edememesi.
- Çalışanın kendisini, iş güvencesi bakımından tedirgin hissetmesi.
KİGEM, motivasyon ve başarı için 50 taktiği şöyle sıralamış;
- Hikayenizi yazın.
- Geleceği gözünüzde canlandırın.
- Geçmişi gözünüzde canlandırın.
- Büyük düşünün.
- Kendinizi eğitin.
- Düzenli olun.
- Evinizde ve ofisinizde motivelere yer verin.
- Gönüllü çalışmalara katılın.
- Kendi motivasyonunuz ile başkalarını motive edin.
- Çocuklar ile zaman geçirin.
- Badilik sistemi kurun.
- Kendinize bir model bulun.
- Yürüyüş yapın, araba kullanın.(Trafiksiz alanlar tercih sebebi)
- Başarı hikayeleri okuyun.(Bununla ilgili bir kitapta ben okumuştum hatta Zeki Triko'nun sahibi Zeki Başeskioğlu'nun başarı öyküsü benim çok dikkatimi çekmişti, bu tarz kitaplar okumanızı tavsiye ederim. Ve kendi başarı hikayelerinizi yazın!)
- Müzik dinleyin.
- Motive edici filmler izleyin.
- Motive edici alıntılar okuyun.
- Sağlıklı beslenin.
- Yeterince uyuyun.
- Sürekli öğrenin.
- Hedeflerle çalışın.
- Beyin fırtınası yapın.
- Hedefinizi kağıda yazın.
- Hedefinizi seçme nedenlerinizi yazın.
- Hedefinizin spesifik olmasını sağlayın.
- Terminler kullanın. (Benim gibi ''bu yazımı Pazar'a kadar düzenleyeceğim'', umarım Pazar paylaşmışımdır!)
- Başlama tarihi kullanın.
- Büyük hedefler seçin.
- Ulaşılabilir hedefler belirleyin.
- Detaylı aksiyon planı hazırlayın.
- Abartmayın. ( Gereğinden fazla hedef ile çalışmayın!)
- İlerlemenizi ölçün.
- İstek lisesi hazırlayın.
- Hatırlatıcılar kullanın.
- Kendinizi ödüllendirin.
- Doğru kelimeleri kullanın.
- İyimser olmak için çaba harcayın.
- Arkadaşlarınızı seçin.
- Değişime ihtiyacınız olduğunu nasıl anlayacaksınız?
- Diğerlerinin ne dediğini dinleyin.
- Sizi nelerin huzursuz ettiğini öğrenin.
- Sizi neler mutlu eder?
- Ara vermesini bilin.
- Harekete geçmeden önce iki kere düşünün.
- Tepki&Yanıt
- Sahip olduğunuz şeylerin değerini bilin.
- Her zaman mutlu olmak zorunda değilsiniz.
- Mantığınızla hareket edin.
- Dedikoduculardan uzak durun.
- Güne iyi başlayın.
Tabi ki de bunlara bağlı kalarak hayatınızı tamamen yoluna koymanız, motive olmanız ve başarılı olmanız mümkün değil. Siz sadece size sunulan fırsatları değerlendirdiğiniz ve şekillendirmeye başladığınız an bunlar yardımcı kaynak olacak şeyler. Yani motivasyon araçlarınız. Özellikle gülümsemeyi ihmal etmeyin, o bütün motivasyon araçlarına kafa atar. Her şey sizin elinizde diyor ve bu yazı için bana yardımcı olan sevgili Gökhan KOCABIYIK'a bilgilendirmesi ve desteği için teşekkür ediyorum.
Düşünceleriniz pozitif olsun, çünkü düşünceleriniz sözleriniz olur.
Sözleriniz pozitif olsun, çünkü sözleriniz davranışlarınız olur.
Davranışlarınız pozitif olsun, çünkü davranışlarınız alışkanlıklarınız olur.
Alışkanlıklarınız pozitif olsun, çünkü alışkanlıklarınız değerleriniz olur.
Değerleriniz pozitif olsun, çünkü değerleriniz kaderiniz olur.
Mahatma Gandhi
0 yorum