Translate

Sakarya Üniversitesi İKK Kariyer Günleri 2016 1.Gün

10:49:00


   Kariyer günlerinin açılışı ile başlamayacağım. İlk biraz Sakarya Üniversitesinin benim için yerinin ayrı olduğunu ve her ne kadar mezunu olamasam da kendimi gerçekten oranın bir parçası gibi hissettiğimi belirtmek istiyorum. O yüzden içimde apayrı bir heyecan ile yollara düştüm. Bu fırsatı değerlendirmeliyim dedim. İyi ki de koyulmuşum yollara. Hem bizim GençLogger adlı platformun altında buluştuğumuz arkadaşlarım ile yüz yüze ilk defa gelip, birbirimizi daha yakından tanıma ve analiz etme fırsatı bulduk. Hemde benim Bursa'dan da arkadaşım olan Esin BUDAKLI ile uzun zamandır planladığımız Sakarya turumuzu gerçekleştirmiş olduk. Gelecek planlarım arasında olan bir hayalimi daha gerçekleştirmiş oldum. Bundan sonra bir ayağımda Sakarya'da yani şu ki İK alanında iş arayışıma bir şehir daha kattım.
   Kariyer günlerine gelecek olursak;
  Okulun öğrencilerinden oluşan ''İKK'' yani ''İnsan Kaynakları Kariyer Kulübü''nün hazırlamış olduğu Kariyer Günlerini büyük bir keyif ile izleme fırsatını yakaladım. Bu arada kulüpte bulunan ve bu organizasyonda görev alan öğrenciler, hocalar ve çeşitli kurumlardan gelen eğitmenleri canı gönülden tebrik ediyorum, 20. yıla yakışır şekilde bir Kariyer Günleri bahşettiniz bizlere. Toplamda üç gün sürdü fakat ben iki gününe Blogger arkadaşım Gökhan KOCABIYIK ile birlikte katılım gösterebildik. Gönül isterdi ki daha fazla kalayım daha çok zaman geçirme tanıma fırsatı bulayım. Kariyer Günlerinin ilk gününe start verecek olursak yazımızda, ilk konuğumuz;


    Kariyer.net / Etkinlik Yönetici / Semih GÜMÜŞ

    İlk olarak çalışanı olduğu Kariyer.net 'e ''İnsan Kaynakları Portalı'' diyerek kısa bir tanımla giriş yaptı. Ardından CV'yi başlıklar altında ayırdı ve iş başvurusu yapacaklar için farkında olmaları gereken üç maddeden bahsetti.
  • Hazır olun! ( iş bulma olayına hazırlıklı olun )
  • Farkında ol! ( Firmanın sizden beklentileri neler ?)
  • Kendinizi tanıyın! ( İş hayatınızda kendinizi tanımak, en önemli etkenlerden biride sanırım bu, hangi işte daha mutlu ve verimli olurum ? )
   İkinci başlık ''Karakter''.  Bunları da dört madde altında inceledi.
  • Dominant ( Fatih Terim )
  • İz Bırakan Profiller ( İnsan odaklı )
  • Sadık Profil ( Örneğin memurlar, zirveleri yoktur, ilk girdikleri firmadan emekli olmayı hedeflerler )
  • Ciddi Profil ( Örneğin Okul birincileri, ben varım ama bir şey yapamam diyenlerdir. )
   Üçüncü başlığı kendilerinin bir uygulaması olan ''Kariyer Haritası'' idi. Bundan kısaca bahsetti. Dördüncü konu ''Özgeçmiş''. İletişim bilgilerinden bahsederken hemen hemen zamanında her birimizin genelde ergenlik dönemlerinden kalma e-postalarımızdan bahsetti. Bunlara şu örneklerle açıklık getirdi; cixcocuk@.. , bensenioylemisevdim@.. , yalnızkalp@... bu gibi nick adı altında kullanılan e-posta adresleri ne yazık ki sizin güncel iş hayatınızda pek uygun görülmeyip, doğrusunun sizin kimliğinizi ve size ait olduğunu gösterecek olan adınız ve soy isminizden oluşmaktadır. Ardından Cv'lerimizin göz bebeği olan ''Fotoğraf'' larımıza geldi sıra. Cv'de olması gereken fotoğraf bizim sosyal medya da en çok like alan fotoğrafımızın olması değil, aksine bizim bu hiç sevmediğimiz güzel çıksak dahi asla beğenmediğimiz, ya bakma bakma çok kötü çıkmışım dediğimiz prezantabl bir vesikalık fotoğraflarımız. ''Eğitim Bilgileri'' kısmı en son bitirdiğiniz okuldan başlayıp sırasıyla yazmanız gerekmekte. ''İş Deneyimleri''; staj burada çok önemli, orada yapılanlar kurumsal bir dille anlatılması, anlatılmadığı sürece bizi tercih etmeleri ve diğer adaylara fark atabilmemiz mümkün değil. ''Yabancı Dil'' konusunda doldurduğumuz Cv'lerde dürüst olmamız önemli. Olunmaması gibi bir durumda zaten mülakat esnasında yapılan testlerde de belli olacaktır yanlış bilgi verdiğiniz, bu durum ilerde açılan bir pozisyonda sizin başvuru yapmanızı engelleyebilir. Çünkü yanlış bilgi vermeniz görüşmeyi yapan kişi tarafından düşük not ile değerlendirilip muhakkak Cv üzerine düşüncelerini ve izlenimlerini not düşeceklerdir. Eğer YDS sınavına girmiş iseniz, aldığınız notu Cv'nizde belirtirseniz dil seviyenizi daha anlaşılır kılabilir. ''Referans'' hiç bir zaman doğruluğundan emin olunamayan konu ama bir o kadar da önemli. Referanslarımız da akraba yazmamaya özen gösteriyoruz dimi diyeceğim, ama %80 yazılıyor sanırım. Siz çalıştığınız ortamda sizi en iyi gözlemleme fırsatını yakalamış, şefiniz veya amirlerinizden birini referans olarak yazın hala oğlunu değil! Gelelim benim en çok sevdiğim ''Ön yazı'' kısmına. Ön yazı demek her zaman sizin diğer adaylardan önde olduğunuzu gösterir. Benim de hem okumayı hemde yazmayı en sevdiğim şeylerden biridir. Ön yazılı Cv'ler tercih sebebi genelde. Semih Bey  Ön yazının iki temel soruyu cevaplaması gerektiğini belirtti.
  • Ben neden bu pozisyonda çalışmak istiyorum?
  • Beni neden işe almalısın?
   Semih Bey'in oturumu bu süreçlerle sona ermiş oldu. Kendisi gerçekten keyifli bir konuşma sergiledi, hazırladıkları slayta bağlı kalmaktan çok kendi fikir, düşünce yapısıyla ve arada yaptığı motive edici uygulamalarla keyifli sunum sergiledi.


   
  Sakarya Üniversitesinin birinci gün ikinci konuğu da Ümit Hanımdı. İş görüşmesinin yani Mülakat Türlerinden kısaca tavsiye ve örneklendirmeler ile bize sundu. Altı başlık altında topladı Mülakat Türlerini. Aldığım notlarla kısaca bahsetmeye çalışacağım.
  1. Birebir Mülakat
  • Birden fazla yapılabilir.
  • Yapılandırılmış görüşme (Sorulacaklar bellidir, genelde aynı sorulara sorarlar adaylara)
  • Mülakatın amacı gelecekteki performansınızı ölçebilmek.
  • İş görüşmelerine hazırlıklı gidilmeli ve firma hakkında muhakkak bilgi sahibi olunması gerekmekte.
  • Pozisyon gereklerinin iyi ifade edilmesi gerekmekte.
  • İş tanımının açık ve net olması gerekmekte (Pozisyonda yapılacak görevler ve o pozisyonun gereklerini belirtmek zorunda iş tanımı).
  • ''Teknik Yetkinlikler'' ve ''Davranışsal Yetkinlikler'' olmak üzere iki aşamada incelenir mülakatlar. Burada Ümit Hanım ''Yeni Mezunlar Teknik Etkinliklere dahil değil'' dedi. Tabi biz o yetkinliklere dahil olamıyoruz peki neden o yetkinlikler üzerinden değerlendirmeye alınıyoruz diye sormak gerekir diye düşünüyorum. Eleştiriye açık!
  • Dakiklik önemli, size verilen iş görüşmesi saatinde muhakkak görüşmede bulunmanız gerekmekte. Çünkü hem sizden sonra bir görüşmesi daha vardır ve size ayıracağı zaman bellidir, hemde siz daha gelmeden mülakatı yapacak kişi kafasında zaman yönetiminizi nasıl yönettiğinizi incelemeye başlamış olacaktır.
  • Uygun kıyafetler; kurum kültürüne ve başvurulan pozisyona göre  değişiklik gösterebilir, siz her türlü prezantabl görünmeye dikkat edin.
  • Motive; karşınızdaki kişiye enerjinizi hissettirmeye çalışın, tabi ki hoplayıp zıplayarak değil, görüşme için en güzel enerji potansiyeli gülümsemek, bunu yansıtın karşınızdakine orada bulunmaktan mutlu olduğunuzu ve o işi çok istediğinizi hissettirin.
  • Aktif dinleme; anlatılanları can kulağınızla dikkatli bir biçimde dinleyin.
  • Mülakat sonrasında süreç hakkında geri bildirim isteyebilirsiniz.
  • Sorular sorabilirsiniz.
      2. Panel Mülakat 
   Pek uygulanan bir mülakat türü değil. İki yada daha fazla görüşmeci sorular yöneltir. Burada amaç strese nasıl katlanabileceğinizi görebilmektir. Normal birebir görüşmeye gidildiği gibi gitmelisiniz. 

      3. Değerlendirme Merkezi
  Başvuruların birden fazla araç ile değerlendirilmesi, mülakatlarda yapılan testlerin ve mülakatta sergilenen davranışların tutumu incelenir.

   
      4. Telefon Mülakatı

  • Telefonda yapılan mülakatlarda %65'lik beden iletişimi yok oluyor. 
  • Aday elemek amaçlı bir kaç soru sorulabilir.
  • Eğer mülakat için arandığınız an hazır ve müsait değilseniz karşı tarafa şuan müsait olmadığınızı ve şu saatler arasında görüşürsek daha uygun olabileceğini iletin.
     5. Grup Mülakatı
   Birden fazla kişi ile yapılan mülakatlardır.

     6. Dijital Mülakat
   İki türlü yapılmakta;

  1. Tek yönlü/Video Mülakat
  2. Canlı Dijital Mülakat
   Ümit Hanımın da Mülakat Türleri anlatımından sonra ikinci oturumda sona ermiş oldu. Keyifli ve akıcı bir sunumdu, teşekkür ediyorum kendisine güzel sunumu için.



UNİLEVER /Pazarlama Müdür Yardımcısı/ Dilara DÖNMEZ

  Dilara Hanım kendi ''Kariyer Yolculuğu'' nu bizler ile paylaştı. Ben burada bize verdiği bilgileri kısaca derleyip yazacağım ve bir kaç adımlık tüyoları var onları paylaşacağım. Dilara Hanım stajlarını üç güzel firmada yapmış;


  1. Reckitt Benckirer
  2. Nıvea
  3. Loreal Paris
   Bu üç firma ile staj görüşmesine giderken ve tabii tutulduğu sınavlara biraz olumsuz bakmış ama aslında durumun öyle olmadığını ve her şeyin mümkün olacağını görmüş. Bunun içinde kendisinin bizlere dört önerisi oldu;

  1. Hayatta hep stratejik ol!
  2. Özgüveninizi yitirmeyin!
  3. Hayatınızda pozitif olun! Direksiyon başına siz geçin!
  4. Tecrübelerinizi not alın!
   Son olarak da istek ve emeğin doğru orantılı ilerlediğini söyleyip şu sözü ile konuşmasını bitirdi.
İş dediğimiz şey mekan değildir; AKTİVEDİR.
   Dilara hanımında sunumdaki hareketliliği, heyecanı ve cana yakınlığı dikkat çekti bana göre. Güzel bir kariyer yolculuğu olmuş, dilerim hayatında daha çok başarı elde eder. Paylaşımları, teşvik edici, umutlandırıcı ve asla umudumuzu kaybetmemiz gereken konuşması için teşekkür ediyorum kendisine.

   VE FARK YARAT! / Verda EMİROĞLU

   Verda Hanım son oturumun katılımcısı idi. Kendi projesi ''VE FARK YARAT!'' ile sunumunu gerçekleştirdi. Verda Hanımın da temelde üç konudan açıklayarak bahsetti.

  • Yönetim modeli ve süreçlerinde ne kadar fark yaratırsan o kadar önde olursun.
  • Farkında ol başka yol mümkün.
  • Ucuz insan gücü geleneksel Türkiye hastalığı
   VE FARK YARATMAK için 7 soru sordu;

  1. Hakikaten ne ve neden yapıyorsan ?
  2. Hayal ettiğin gelecek resmi var mı ?
  3. Net hedefler tanımladın mı ?
  4. En büyük engelin ne ?
  5. Ne yaparsan bu engeli aşma ihtimalin var ?
  6. Seninle aynı hedefe koşanlardan farkın ne ?
  7. Detaylı planın kaç yıllık ?
   Bu sorular sizi varmak istediğiniz yolda cevabını bulamadığınız, neden engellerle karşılaştığınız ve ne yapmanız gerektiği bulmanız için yol gösterici olacaktır. Verda Hanımla Sakarya Kariyer Günlerinin birinci gününü bitirmiş olduk. Bilinçlendirmesi ve yapmamız gerekenlerle ilgili öğütleri için teşekkür ederim kendisine.
   Sonuca gelecek olursak birinci gün konuşmacıların aslında anlattıkları konular ve bize vermek istedikleri mesaj aynıydı. Benim aklımda kalanları sıralayacak olursam;

  • Stratejik bakın!
  • Engelleri kaldırın!
  • Planlayın!
  • Pes etmeyin!
  • Pozitif olun!
  • Kendinizi, istediklerinizi ve hayallerinizi iyi tanımlayın ve bilin!
   Yazım çok uzun oldu farkındayım o yüzden birinci gün ve ikinci gün diye yayınlayacağım yazılarımı. Sakarya Kariyer Günlerinin birinci günü keyifle geçti. Emeği geçen herkesi hem tebrik ediyor hemde teşekkür ediyorum. Bakalım ikinci günde neler olmuş ve kimler gelmiş, onuda diğer paylaşacağım Part2'de göreceğiz. Değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için sizlere de çok teşekkür ediyorum.


You Might Also Like

0 yorum

NİSAN SÖZÜ ''Henry D. Thoreau''

NİSAN SÖZÜ ''Henry D. Thoreau''
Tecrübelerimin bana öğrettiği bir şey var: Hayallerinin peşinden emin adımlarla yürüyen ve arzu ettiği hayatı yaşamak için gayret sarf eden insanlar, beklenmedik bir anda başarıyla karşılaşırlar.

Mart Sözü '' Lao Tzu ''

Mart Sözü '' Lao Tzu ''
Doruğa ulaşsanız bile, hala ulaşılması gereken gelecek önünüzde durmaktadır.

Kasım Sözü ''Mümin Sekman''

Kasım Sözü ''Mümin Sekman''
Başkasına sadakatiniz, kendi başarı kapasitenize ihanetiniz olmaya başladıysa gitme zamanı gelmiş demektir.

Ekim Sözü ''W.E.Demıng''

Ekim Sözü  ''W.E.Demıng''
İnsanlar öğrenme dürtüsüyle doğarlar. Öğrenmeye karşı merak ve bundan duyulan zevk insanın doğasında vardır. Bunlar bebeklikten başlayarak zamanla yok edilir.

AĞUSTOS SÖZÜ '' ELİZABETH HOLMES''

AĞUSTOS SÖZÜ '' ELİZABETH HOLMES''
Başarılı bir insan olup olmadığınızı belirleyen şey, insanların hayatında bir değişiklik yaratıp yaratmadığımıza bağlıdır.

TEMMUZ SÖZÜ ''Leo C. Rosten''

TEMMUZ SÖZÜ ''Leo C. Rosten''
Hayatın amacının ‘mutlu’ olmak olduğuna inanmam. Bence hayatın amacı: yararlı, sorumlu ve şefkatli olmaktır. En önemlisi fark yaratmaktır; katkıda bulunmak, bir şeyi temsil etmek, yaşamış olmakla bir değişim meydana getirmektir.

HAZİRAN SÖZÜ ''SAMUEL SİMİLES''

HAZİRAN SÖZÜ ''SAMUEL SİMİLES''
Doğru yolda giden kaplumbağa, eğri giden yarış atını geçebilir.

MAYIS SÖZÜ '' CEM YILMAZ''

MAYIS SÖZÜ '' CEM YILMAZ''
Başarılı insanların ortak özelliği it gibi çalışmalarıdır, başka bir şey ne duydum ne gördüm. Gerisi traştır, süstür, dedikodudur.

NİSAN SÖZÜ ''STEVE JOBS''

NİSAN SÖZÜ ''STEVE JOBS''
Bu hayatta zamanınız sınırlı. O sınırlı zamanı, başkasının yaşamını yaşayarak harcamayın. Başka kişilerin düşünceleriyle yaşanan yaşam, dogmaların tuzağına düşmek demektir.

MART SÖZÜ ''PATTİ SMİTH ''

MART SÖZÜ  ''PATTİ SMİTH ''
İyi bir isim yapın. Adınızı temiz tutun. Tavizler vermeyin, başarılı olmak ya da çok para kazanmak için endişe edip durmayın. Sadece iyi şeyler yapmanın peşinde olun. Yaptıklarınızı koruyun ve iyi bir isim yaparsanız işte o zaman kendi adınız sizin değer biriminiz olacaktır. Hayat bir roller coaster gibidir; asla kusursuz gitmez. Muhteşem anlarınız da olacak, çok sert zamanlarınız da. Fakat yaşamak hepsine değer.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
İDİL TÜRKMENOĞLU, sosyal yaşamında ve iş hayatında gözlemlemiş olduğu ' İşyerinde Keyifli Ortam Yaratmak' konusunu, '' Pozitif Yönetim'' adlı kitabında bizlerle paylaşmış. Keyif ve merakla okuyacağınızdan eminim.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
Bu öneri İK okumayı düşünen ve okuyan arkadaşlar için. ÖZDEN ASLAN'ın kaleminden, yeni işe başlamış bir İK'cının iş hayatında yaşadıklarını anlatan bir öykü.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
Büyük- küçük herkesin okuması ve kitaplığında olması gereken bir kitap '' Küçük Prens '' .

Çok fazla hedef koyarsan, en önemlisini ıskalarsın.

Benden Tavsiyeler

Benden Tavsiyeler
Mutlu olduğunuz işi yapın. Hapishaneden kurtulun ve özgürlüğe koşun. Risk alın, cesur olun. Olmak istediğiniz gibi şekillenin. En başta kendinize saygı duyun ve sevin. Uyuttuğunuz benliğinizi uyandırın ve tanıyın. Hayatı ıskalama lüksünüz olmasın.

Bir adam sadece para kazanmak fikriyle işe başladıysa, büyük ihtimalle, yapamayacaktır. Joyce Claude Hall 1891 ...

Seveceğin bir iş seçersen, yaşamında bir gün bile çalışmış olmazsın. Konfucyus ...

Gideceğin yoldan eminsen: Engeller 'dinlenme noktan' olmaktan öteye gidemez.

Facebook

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *