Translate

Motiveleştiremediklerimizden misiniz?

07:01:00

   Motive olmanın en net cümlesi ''asla vazgeçme'' bana göre. İnsanız ve yaşamımız boyunca bir çok mücadele vermek zorundayız. Bu zorlu mücadeleler sırasında hepimiz çöküşler yaşamaktayız. Bazı anlar toparlanmakta güçlük çekip pes etme yoluna gireriz.Ne istediğimizi bilmek, kimin etkisi veya yaşamı gerçek anlamda yaşanabilir kılan etmenlerin neler olduğunu fark etmek bizim elimizdedir. Size yön veren düşüncelerin, zorlukların ve tükenmişliğe iten olguların yoluna girmeden en hafif hasarla sıyrılabilirsiniz. Tek yapmanız gereken en kötü anda dahi pozitif düşünebilmek. '' Evet ben bunun üstesinden gelebilirim'' diyerek kendinizi bilinç altınıza gerekli sinyali göndermiş olursunuz. Verdiğiniz komutu algılayan bilinç altı, yaşadığınız sorunlu bölgeyi bulup oranın çözüm üretmesi gerektiğini kabullenir ve beyin gücünüz yaşadığınız soruna daha ılımlı ve çözüm getirebilecek bulgular sergiler. Buda aklın bir oyunu. Hayatınızı siz şekillendirir, siz yön verirsiniz.



Kardeşim sen düşünceden ibaretsin
Geriye kalan et ve kemiksin
Gül düşünürsün gülistan olursun
Diken düşünürsün dikenlik olursun
Mevlana

   İdil TÜRKMENOĞLU'nun ''Pozitif Yönetim'' adlı kitabında bu konuyla ilgili söylediği '' başarılı insanlar olumsuz olayların anlık olduğunu ve biteceğini bilirler, hayatlarındaki sürekliliğine inanmazlar''. Yani düşünce yapımız ve bu sayede hayatımıza kattığımız değerler bütünüdür ''Pozitiflik'' diyebiliriz. Buraya kadar ''Pozitif Düşünmeyi'' hayattaki genellemesiyle ele aldık.
Peki ya iş yaşantısında pozitif olma ?
   İş yaşamımızın verdiği yük, sorunlar ve sorumluluklar hayatımızın tamamında yer etmekte neredeyse. Hatta bu iş hayatında yaşanmışlıklar hayatınızın sosyal tarafını da etkilemektedir ve kıldığı sosyal azınlığı en minimum seviyesine indirmektedir. En basit örneği hemen hemen hepimizin yaşamış olduğu, iş ortamında ki herhangi bir olayı takıntı haline getirmek, algınızı kapatır ve evinize geldiğinizde ailenizle kendinize ayırmanız gereken sürenin işinizin ele geçirmesine izin verirsiniz. İnsanları tükenmişliğe iten stresin, çatışmanın ve normların üstünlüğünü kabul etmek demek, yapılacak ve yapılan doğruları da silecektir.
   İş yerinizde nasıl pozitif bir ortam oluşturmak isterdiniz desem bu cevaba çok ilginç yanıtlar alabileceğimi ve bu ilginç yanıtlarında sizin aslında gerçekten yaşamak istediğiniz iş hayatınızı yansıttığını düşüneceğim. Mesela işler o kadar yoğun olmasa, az biraz şöyle öğle yemeğinden sonra kestirebileceğimiz bir yer olsa, 15 dakikalık ihtiyaç aralarında kahvemizi alıp mola arkadaşınızla dedikodunun dibini sıyırsanız ve o vakit olsa size akşam iş çıkışı, şimdiki düşüncemin erkeklerin çok hoşuna gideceğini düşünüyorum; işten bunaldığınız an haydii kanka gel pesss atalım diyebilecekleri bir ortam, kadınlar için offf bunaldım masa resmen mapushane görevi görmeye başladı 2-3 saat bir alışveriş iyi gelirdi diyebilecekleri.. Uçuyorum biliyorum naptınnn sen böyle çalışma ortamımı olur bu iş hayatına aykırı biz deli gibi çalışmalıyız nefes almadan diyorsunuz biliyorum.
Çalışın öyleyse! 

   Şaka şaka sakin olun ve elinizdeki kalemliği yerine bırakın. Aslında bu kendinizi ve üstlerinizin sizi motive etme yoluna girebilecekleri uçuk kaçık olabilitesi mümkün ama biz oldurtmamak için elimizden geleni yaparız diyebilecekleri bir kaç küçük şey. Ama sizin hayalinizdeki iş ortamı! Belki bu imkanlar size arada sırada kimi zaman bazı bazı sağlansa çok başarılı olursunuz değil mi? Çünkü motive olmuşsunuzdur, kendinize vakit ayırdığınızı hissediyorsunuzdur, gülümsüyorsunuzdur, önünüze gelen sorunlarla ''evet şimdi senden nasıl kurtulabiliriz'' diye sakince ve sağlıklı bir şekilde düşünüyorsunuzdur. Hayal edin, hayal etmek zor değil. Başarı her zaman hayal kurarak şekillenir bunu söyler bunu bilirim. Hemen hemen her şirket kendine çalışan motivasyonunu arttırma üzerine bir strateji geliştirmiştir. Kimi güzel tatlış çalışma arkadaşlarınızla birlikte yapabileceğiniz etkinlikler, kimi de çalışan bağlılığı arttırmak üzere verilen şahsi motiveler (yaptığınız işte edindiğiniz başarının devamlılığının sürmesi adına) veya aileniz ve sizin için çalıştığınız kurumun size çeşitli alanlarda ve yerlerde sağladığı minik çaplı şeyler.
   KİGEM, bir şirketteki memnuniyetsizlikleri 7 maddede şöyle sıralamış;
  1. Gereksiz şirket kuralları.
  2. Aşırı denetim.
  3. Çalışma arkadaşları ve yöneticilerle ilişkilerindeki aksaklıklar.
  4. Uygun olmayan çalışma koşulları.
  5. Düşük ücret.
  6. Çalışanın hakkettiği ünvanı elde edememesi.
  7. Çalışanın kendisini, iş güvencesi bakımından tedirgin hissetmesi.
   Önemli olan şirketin çalışanlarını tanıması ve bu motivasyon alanında çalışan departmanların çalışan motivasyon sorunlarının nereden kaynaklandığını iyi analiz edebilmesi. Kurumunuzun size sağladıkları dışında kalan, sizin zihin ve beden motivasyonunu sağlamanıza yarayacak şeyler en başta da belirttiğim gibi ''Pozitif Düşünce'' alanınızda yer almakta. Derler ya ''her şey kafada bitiyor kafada!'' Aynen her şey kafanızda ve düşünme yetiniz de bitmekte.

   KİGEM, motivasyon ve başarı için 50 taktiği şöyle sıralamış;
  1. Hikayenizi yazın.
  2. Geleceği gözünüzde canlandırın.
  3. Geçmişi gözünüzde canlandırın.
  4. Büyük düşünün.
  5. Kendinizi eğitin.
  6. Düzenli olun.
  7. Evinizde ve ofisinizde motivelere yer verin.
  8. Gönüllü çalışmalara katılın.
  9. Kendi motivasyonunuz ile başkalarını motive edin.
  10. Çocuklar ile zaman geçirin.
  11. Badilik sistemi kurun.
  12. Kendinize bir model bulun.
  13. Yürüyüş yapın, araba kullanın.(Trafiksiz alanlar tercih sebebi)
  14. Başarı hikayeleri okuyun.(Bununla ilgili bir kitapta ben okumuştum hatta Zeki Triko'nun sahibi Zeki Başeskioğlu'nun başarı öyküsü benim çok dikkatimi çekmişti, bu tarz kitaplar okumanızı tavsiye ederim. Ve kendi başarı hikayelerinizi yazın!)
  15. Müzik dinleyin.
  16. Motive edici filmler izleyin.
  17. Motive edici alıntılar okuyun.
  18. Sağlıklı beslenin.
  19. Yeterince uyuyun.
  20. Sürekli öğrenin.
  21. Hedeflerle çalışın.
  22. Beyin fırtınası yapın.
  23. Hedefinizi kağıda yazın.
  24. Hedefinizi seçme nedenlerinizi yazın.
  25. Hedefinizin spesifik olmasını sağlayın.
  26. Terminler kullanın. (Benim gibi ''bu yazımı Pazar'a kadar düzenleyeceğim'', umarım Pazar paylaşmışımdır!)
  27. Başlama tarihi kullanın.
  28. Büyük hedefler seçin.
  29. Ulaşılabilir hedefler belirleyin.
  30. Detaylı aksiyon planı hazırlayın.
  31. Abartmayın. ( Gereğinden fazla hedef ile çalışmayın!)
  32. İlerlemenizi ölçün.
  33. İstek lisesi hazırlayın.
  34. Hatırlatıcılar kullanın.
  35. Kendinizi ödüllendirin.
  36. Doğru kelimeleri kullanın.
  37. İyimser olmak için çaba harcayın.
  38. Arkadaşlarınızı seçin.
  39. Değişime ihtiyacınız olduğunu nasıl anlayacaksınız?
  40. Diğerlerinin ne dediğini dinleyin.
  41. Sizi nelerin huzursuz ettiğini öğrenin.
  42. Sizi neler mutlu eder?
  43. Ara vermesini bilin.
  44. Harekete geçmeden önce iki kere düşünün.
  45. Tepki&Yanıt
  46. Sahip olduğunuz şeylerin değerini bilin.
  47. Her zaman mutlu olmak zorunda değilsiniz.
  48. Mantığınızla hareket edin.
  49. Dedikoduculardan uzak durun.
  50. Güne iyi başlayın.

   Tabi ki de bunlara bağlı kalarak hayatınızı tamamen yoluna koymanız, motive olmanız ve başarılı olmanız mümkün değil. Siz sadece size sunulan fırsatları değerlendirdiğiniz ve şekillendirmeye başladığınız an bunlar yardımcı kaynak olacak şeyler. Yani motivasyon araçlarınız. Özellikle gülümsemeyi ihmal etmeyin, o bütün motivasyon araçlarına kafa atar. Her şey sizin elinizde diyor ve bu yazı için bana yardımcı olan sevgili Gökhan KOCABIYIK'a bilgilendirmesi ve desteği için teşekkür ediyorum.

Düşünceleriniz pozitif olsun, çünkü düşünceleriniz sözleriniz olur.
Sözleriniz pozitif olsun, çünkü sözleriniz davranışlarınız olur.
Davranışlarınız pozitif olsun, çünkü davranışlarınız alışkanlıklarınız olur.
Alışkanlıklarınız pozitif olsun, çünkü alışkanlıklarınız değerleriniz olur.
Değerleriniz pozitif olsun, çünkü değerleriniz kaderiniz olur.
Mahatma Gandhi                           

You Might Also Like

0 yorum

NİSAN SÖZÜ ''Henry D. Thoreau''

NİSAN SÖZÜ ''Henry D. Thoreau''
Tecrübelerimin bana öğrettiği bir şey var: Hayallerinin peşinden emin adımlarla yürüyen ve arzu ettiği hayatı yaşamak için gayret sarf eden insanlar, beklenmedik bir anda başarıyla karşılaşırlar.

Mart Sözü '' Lao Tzu ''

Mart Sözü '' Lao Tzu ''
Doruğa ulaşsanız bile, hala ulaşılması gereken gelecek önünüzde durmaktadır.

Kasım Sözü ''Mümin Sekman''

Kasım Sözü ''Mümin Sekman''
Başkasına sadakatiniz, kendi başarı kapasitenize ihanetiniz olmaya başladıysa gitme zamanı gelmiş demektir.

Ekim Sözü ''W.E.Demıng''

Ekim Sözü  ''W.E.Demıng''
İnsanlar öğrenme dürtüsüyle doğarlar. Öğrenmeye karşı merak ve bundan duyulan zevk insanın doğasında vardır. Bunlar bebeklikten başlayarak zamanla yok edilir.

AĞUSTOS SÖZÜ '' ELİZABETH HOLMES''

AĞUSTOS SÖZÜ '' ELİZABETH HOLMES''
Başarılı bir insan olup olmadığınızı belirleyen şey, insanların hayatında bir değişiklik yaratıp yaratmadığımıza bağlıdır.

TEMMUZ SÖZÜ ''Leo C. Rosten''

TEMMUZ SÖZÜ ''Leo C. Rosten''
Hayatın amacının ‘mutlu’ olmak olduğuna inanmam. Bence hayatın amacı: yararlı, sorumlu ve şefkatli olmaktır. En önemlisi fark yaratmaktır; katkıda bulunmak, bir şeyi temsil etmek, yaşamış olmakla bir değişim meydana getirmektir.

HAZİRAN SÖZÜ ''SAMUEL SİMİLES''

HAZİRAN SÖZÜ ''SAMUEL SİMİLES''
Doğru yolda giden kaplumbağa, eğri giden yarış atını geçebilir.

MAYIS SÖZÜ '' CEM YILMAZ''

MAYIS SÖZÜ '' CEM YILMAZ''
Başarılı insanların ortak özelliği it gibi çalışmalarıdır, başka bir şey ne duydum ne gördüm. Gerisi traştır, süstür, dedikodudur.

NİSAN SÖZÜ ''STEVE JOBS''

NİSAN SÖZÜ ''STEVE JOBS''
Bu hayatta zamanınız sınırlı. O sınırlı zamanı, başkasının yaşamını yaşayarak harcamayın. Başka kişilerin düşünceleriyle yaşanan yaşam, dogmaların tuzağına düşmek demektir.

MART SÖZÜ ''PATTİ SMİTH ''

MART SÖZÜ  ''PATTİ SMİTH ''
İyi bir isim yapın. Adınızı temiz tutun. Tavizler vermeyin, başarılı olmak ya da çok para kazanmak için endişe edip durmayın. Sadece iyi şeyler yapmanın peşinde olun. Yaptıklarınızı koruyun ve iyi bir isim yaparsanız işte o zaman kendi adınız sizin değer biriminiz olacaktır. Hayat bir roller coaster gibidir; asla kusursuz gitmez. Muhteşem anlarınız da olacak, çok sert zamanlarınız da. Fakat yaşamak hepsine değer.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
İDİL TÜRKMENOĞLU, sosyal yaşamında ve iş hayatında gözlemlemiş olduğu ' İşyerinde Keyifli Ortam Yaratmak' konusunu, '' Pozitif Yönetim'' adlı kitabında bizlerle paylaşmış. Keyif ve merakla okuyacağınızdan eminim.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
Bu öneri İK okumayı düşünen ve okuyan arkadaşlar için. ÖZDEN ASLAN'ın kaleminden, yeni işe başlamış bir İK'cının iş hayatında yaşadıklarını anlatan bir öykü.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
Büyük- küçük herkesin okuması ve kitaplığında olması gereken bir kitap '' Küçük Prens '' .

Çok fazla hedef koyarsan, en önemlisini ıskalarsın.

Benden Tavsiyeler

Benden Tavsiyeler
Mutlu olduğunuz işi yapın. Hapishaneden kurtulun ve özgürlüğe koşun. Risk alın, cesur olun. Olmak istediğiniz gibi şekillenin. En başta kendinize saygı duyun ve sevin. Uyuttuğunuz benliğinizi uyandırın ve tanıyın. Hayatı ıskalama lüksünüz olmasın.

Bir adam sadece para kazanmak fikriyle işe başladıysa, büyük ihtimalle, yapamayacaktır. Joyce Claude Hall 1891 ...

Seveceğin bir iş seçersen, yaşamında bir gün bile çalışmış olmazsın. Konfucyus ...

Gideceğin yoldan eminsen: Engeller 'dinlenme noktan' olmaktan öteye gidemez.

Facebook

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *