Translate

Dalgasız Denizde Kaptan Olmanın Bir Anlamı Yok

05:30:00

Çocukken tamamen özgürüz diyor S*ktiret kitabı yazarı ve şöyle devam ediyor: ''Özgürüz çünkü özgürlüğün farkında değiliz, ne olduğunu bilmiyoruz. Büyüdükçe çevrenin bize dayatmaları ile kısıtlanıyoruz. Ve özgürlüğümüzü tanımadan kaybediyoruz.''

Sizce özgürlüğün sizin için tanımı nedir? Gerçekten kendi dünyanızda özgür müsünüz? Bu soruları kendinize sorup sormadığınızı bilmiyorum ama baktığımızda hiç kimse özgürlüğün gerçek anlamını ve hayatında nerede durduğunu bilmiyor. Özgürlük başka birinin herhangi bir hakkını gasp etmeden (özellikle yaşama hakkını), hayatı hayal ettiğiniz, kafanızda kurduğunuz gibi yaşamanızdır. 

İnsanlar Robotlaşıyor.

Günümüze baktığımızda gerek katı kurallar, gerek insanların davranışları ve toplum baskısı yüzünden çoğu insan hayatın ona sunduğunu kabulleniyor ve yaşıyor. Bu insanlar sunulana tepki göstermiyor. Hayatta kalmaya yetecek kadar gücüm var diyebiliyor. İnsanlar mutsuz, duygusuz, insanlar robotlaşıyor.

Bir yıllık bir ömrünüz kaldığı söylense, bu zamanı nasıl geçirirdiniz?

Sorusunu sorsam eminim ki çoğunuz şuan yaptığınız işi yapmıyor, oturduğunuz evde ve ülkede yaşamıyor ve belkide hayatınıza aldığınız çoğu insanla birlikte olmazdınız. Bu soruya direk hayal ettiğiniz şekilde değilde kendinizi tanıyarak cevap verseniz, ilk sorulduğunda vermiş olduğunuz cevaplar olmadığını görmüş olurduk. Nasıl mı?

Mutlu olmak için:

Nereden başlamalıyım?  Hangi işi yaparsam daha mutlu olurum? Hayattan maddi ve manevi anlamda beklentilerim neler? Geleceğim hakkında ne düşünüyorum ve seçtiğim yol geleceğim de kurduğum hayat için yeterli mi ? Beni tatmin eder mi? NELER YAPABİLİRİM?

İlk önce kendinizi tanımanız ve bu soruları kendinize sorarak, dürüst bir şekilde cevaplamanız lazım. Eğer hayata karşı bir amacın yok ise, bunları kendine sorman veya gerçekten düşündüğün gibi bir hayat yaşıyorsan, aldığın cevaplar seni mutlu edecektir. Eğer yaşadığın hayat ve verdiğin cevaplar uyuşmuyorsa üzgünüm biraz canın acıyor. Daha çok tükenmiş hissediyorsun. Ama sakın yılma, ayağa kalk. Neler yapabilirim sorusunun peşine düş. 

Farkına var!

Hayatta olma amacının ve asıl değerli olanın senin hayatın olduğunun farkına var. Vazgeçtiğinde seni kesip atacaklar için korkma. Bu seni daha güçlü ve kendine güvenilir kılacak. Yaşamak istediğin hayat için çabalıyor olacaksın.

Sadece sevdiğim, tutku duyduğum, yapıma uyan, başarısında da başarısızlığında da gülüp geçebileceğim bir hayatı kendime armağan edeceğim. 

Verdiğiniz kararlarda sizin motivasyonunuzu düşüren insanlar olacaktır. ''Ne kıpırdıyorsun yerinden maaşını alıyorsun işte mis gibi bu devirde iş bulmak zor diyen teyzelerimiz, oralar çok pahalıymış gidenler fakirleşiyormuş diyen amcalarımız, iyi olabilir ama hakkında iyi şeyler duymadım ben onun diyen dostlarımız ... Daha sıralamama gerek var mı bilmiyorum ama hayatında bunları diyen insanların gözünde canlandığına eminim. Hepimiz karşılaştık sıkma canını.

Tedbirli davranmak güzel şey vesselam.

Ben öyle olmaz demiyorum söylentiler doğru olabilir. Kendinizi ona göre tartın ve harekete geçin. 100 kişiden 99'u başarısızsa, siz ''neden başaramadılar?'' sorusuyla yola çıkıp önleminizi alın. Başarılı olan siz olun. 

KISITLAYIN!

Gerekirse mutlu olacağınız hayatı yaşamak adına bugün yapacaklarınızdan vazgeçin. Hayatın sana şunu yapmazsan ölürsün dediği tüm dayatmaları ve tabuları yıkın. En çok sizi engelleyen şeyleri sıfırlayın. Kendinizi tanıyın, bir yol haritası çizin, yalnız olduğunuzu asla unutmayın, hiçbir şey için geç değil, yorulduğunuzda dinlenin ama sakın pes etmeyin, insanlara, hayvanlara sevgi ve saygıyla yaklaşın, kara görünse de kıyıya ulaşmadan yelkenleri indirmeyin, hayat felsefeniz olsun, farklı kültürleri okumaktan ve yaşamaktan asla çekinmeyin, hayatınızı insan ve insanların şekillendirmesine izin vermeyin, zorluklara göğüs gerin ve HAREKETE GEÇİN.

Unutmayın,

Dalgasız denizde kaptan olmanın bir anlamı yok. 

BEN GEÇTİM.

S e v g i y l e ...

MUDANYA 2017
FOTO : K Ü B R A G Ü L S E R E N

You Might Also Like

0 yorum

NİSAN SÖZÜ ''Henry D. Thoreau''

NİSAN SÖZÜ ''Henry D. Thoreau''
Tecrübelerimin bana öğrettiği bir şey var: Hayallerinin peşinden emin adımlarla yürüyen ve arzu ettiği hayatı yaşamak için gayret sarf eden insanlar, beklenmedik bir anda başarıyla karşılaşırlar.

Mart Sözü '' Lao Tzu ''

Mart Sözü '' Lao Tzu ''
Doruğa ulaşsanız bile, hala ulaşılması gereken gelecek önünüzde durmaktadır.

Kasım Sözü ''Mümin Sekman''

Kasım Sözü ''Mümin Sekman''
Başkasına sadakatiniz, kendi başarı kapasitenize ihanetiniz olmaya başladıysa gitme zamanı gelmiş demektir.

Ekim Sözü ''W.E.Demıng''

Ekim Sözü  ''W.E.Demıng''
İnsanlar öğrenme dürtüsüyle doğarlar. Öğrenmeye karşı merak ve bundan duyulan zevk insanın doğasında vardır. Bunlar bebeklikten başlayarak zamanla yok edilir.

AĞUSTOS SÖZÜ '' ELİZABETH HOLMES''

AĞUSTOS SÖZÜ '' ELİZABETH HOLMES''
Başarılı bir insan olup olmadığınızı belirleyen şey, insanların hayatında bir değişiklik yaratıp yaratmadığımıza bağlıdır.

TEMMUZ SÖZÜ ''Leo C. Rosten''

TEMMUZ SÖZÜ ''Leo C. Rosten''
Hayatın amacının ‘mutlu’ olmak olduğuna inanmam. Bence hayatın amacı: yararlı, sorumlu ve şefkatli olmaktır. En önemlisi fark yaratmaktır; katkıda bulunmak, bir şeyi temsil etmek, yaşamış olmakla bir değişim meydana getirmektir.

HAZİRAN SÖZÜ ''SAMUEL SİMİLES''

HAZİRAN SÖZÜ ''SAMUEL SİMİLES''
Doğru yolda giden kaplumbağa, eğri giden yarış atını geçebilir.

MAYIS SÖZÜ '' CEM YILMAZ''

MAYIS SÖZÜ '' CEM YILMAZ''
Başarılı insanların ortak özelliği it gibi çalışmalarıdır, başka bir şey ne duydum ne gördüm. Gerisi traştır, süstür, dedikodudur.

NİSAN SÖZÜ ''STEVE JOBS''

NİSAN SÖZÜ ''STEVE JOBS''
Bu hayatta zamanınız sınırlı. O sınırlı zamanı, başkasının yaşamını yaşayarak harcamayın. Başka kişilerin düşünceleriyle yaşanan yaşam, dogmaların tuzağına düşmek demektir.

MART SÖZÜ ''PATTİ SMİTH ''

MART SÖZÜ  ''PATTİ SMİTH ''
İyi bir isim yapın. Adınızı temiz tutun. Tavizler vermeyin, başarılı olmak ya da çok para kazanmak için endişe edip durmayın. Sadece iyi şeyler yapmanın peşinde olun. Yaptıklarınızı koruyun ve iyi bir isim yaparsanız işte o zaman kendi adınız sizin değer biriminiz olacaktır. Hayat bir roller coaster gibidir; asla kusursuz gitmez. Muhteşem anlarınız da olacak, çok sert zamanlarınız da. Fakat yaşamak hepsine değer.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
İDİL TÜRKMENOĞLU, sosyal yaşamında ve iş hayatında gözlemlemiş olduğu ' İşyerinde Keyifli Ortam Yaratmak' konusunu, '' Pozitif Yönetim'' adlı kitabında bizlerle paylaşmış. Keyif ve merakla okuyacağınızdan eminim.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
Bu öneri İK okumayı düşünen ve okuyan arkadaşlar için. ÖZDEN ASLAN'ın kaleminden, yeni işe başlamış bir İK'cının iş hayatında yaşadıklarını anlatan bir öykü.

NE OKUMALIYIM?

NE OKUMALIYIM?
Büyük- küçük herkesin okuması ve kitaplığında olması gereken bir kitap '' Küçük Prens '' .

Çok fazla hedef koyarsan, en önemlisini ıskalarsın.

Benden Tavsiyeler

Benden Tavsiyeler
Mutlu olduğunuz işi yapın. Hapishaneden kurtulun ve özgürlüğe koşun. Risk alın, cesur olun. Olmak istediğiniz gibi şekillenin. En başta kendinize saygı duyun ve sevin. Uyuttuğunuz benliğinizi uyandırın ve tanıyın. Hayatı ıskalama lüksünüz olmasın.

Bir adam sadece para kazanmak fikriyle işe başladıysa, büyük ihtimalle, yapamayacaktır. Joyce Claude Hall 1891 ...

Seveceğin bir iş seçersen, yaşamında bir gün bile çalışmış olmazsın. Konfucyus ...

Gideceğin yoldan eminsen: Engeller 'dinlenme noktan' olmaktan öteye gidemez.

Facebook

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *